Základní škola a Mateřská škola

Dolní Bělá

Pohár rozhlasu

Letos je to jako na houpačce. Na Mc Donalds Cupech pražilo slunce, 7. 5. v Nýřanech celé dopoledne propršelo. A pak ty výsledky: 30. dubna – skvělé 2. místo, 2. května – ostudné 11. místo, 7. května – úžasné 3. místo. Ano, naši skvělí kluci na Poháru rozhlasu v Nýřanech vybojovali báječné 3. místo. V kategorii H 8.-9. třída se zúčastnilo pět družstev. Čtyři družstva z největších (podle počtu žáků) škol okresu a jedno z nenápadné Dolní Bělé. Tímto výsledkem – 3. místem – jsme se zařadili mezi školní giganty, jako jsou Nýřany, Kralovice, Zruč-Senec a Horní Bříza. Doslova jsme se mezi tyto školy „vmáčkli“.

Výsledková listina:

1. ZŠ Kralovice – 5694 bodů

2. ZŠ Nýřany – 5263 bodů

3. ZŠ Dolní Bělá – 4577 bodů

4. ZŠ Zruč-Senec – 3567 bodů

5. ZŠ Horní Bříza – 3567 bodů

Proč tolik řečí právě o tomto úspěchu? Je to tím, že tohoto velmi náročného atletického závodu nazvaného Pohár rozhlasu jsme se v této kategorii v posledních dvaceti letech zúčastnili jen 2x. Proč tak málo? Důvody jsou dva. Jednak je doprava do Nýřan velmi složitá, a zadruhé v konkurenci velkých škol jsme neměli valnou šanci uspět. Posuďte: 2009 – 9. místo z deseti družstev, 2010 – 9. místo z deseti družstev. Jednoduše jsme z těchto dvou důvodů do Nýřan přestali jezdit. Neměli jsme žádné výrazné atlety. Až do letošního roku! Letos jsem našim klukům věřil. Věřil natolik, že jsem náš tým po čtrnácti letech přihlásil. A můj tip na úspěch se naplnil v zisku 3. místa.

Na vysvětlenou náročnosti Poháru rozhlasu: zúčastnit se může až 12 závodníků z jedné školy, každý sportovec si může vybrat maximálně dvě disciplíny (nebo jen jednu) z této nabídky (běh na 60 m, běh na 1500 m, vrh koulí, skok do výšky, skok do dálky) + štafetu, na každou disciplínu lze přihlásit jen tři závodníky, z nichž dva lepší bodují, pořadí se určuje podle celkového počtu bodů dané školy. Šance zúčastnit se závodů se tak otevírá i pro nadějné jednotlivce. V našem případě to byli koulaři (Fleissner, Chocholatý a Šedivec).

Obsazení:

běh na 60 m – Alexi, Scheiner, Šebek

běh na 1500 m – Alexi, Roth, Šebek

vrh koulí – Fleissner, Chocholatý, Šedivec

skok vysoký – Scheiner, Sukel, Šebek

skok daleký – Beránek, Roth, Sukel

štafeta 4 x 60 m – Alexi, Šebek, Beránek, Scheiner

Náš výsledek byl tak výrazný i proto, že v běhu na 60 m jsme obsadili 1. a 5. místo (Scheiner /7,81 s/, Alexi /8,05 s/), v běhu na 1500 m 3. místo (Alexi), ve skoku vysokém 2. a 7. místo (Scheiner /160cm/, Sukel 148 cm/), v štafetě 4x 60 m 1. místo (Alexi, Šebek, Beránek, Scheiner), vrh koulí 5. a 6. místo (Fleissner /8,63m/, Chocholatý /8,25m/), jen ve skoku dalekém se nedařilo tak, jak jsme si představovali.

Tento nebývalý úspěch našich kluků je velkou nadějí pro Atletický čtyřboj H 8.-9., který se bude konat ve čtvrtek 16. května v Kralovicích. Pokud nikdo neonemocní a vyrazíme v plánované sestavě: Timotej Alexi, Pavel Beránek, Dominik Scheiner, Adam Sukel a Dominik Šebek, pak pevně věřím, že se kluci pokusí získat další medaili.

Zapsal J. Bican       

Sdílet příspěvek:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email